Πόσο απαραίτητη είναι σήμερα η οικολογική οδήγηση;

Η οικολογική οδήγηση αφορά σε οδήγηση σε χαμηλότερες ταχύτητες και σε χαμηλότερες στροφές του κινητήρα, αποφεύγοντας επιπλέον τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.

Πως πετυχαίνουμε την οικολογική οδήγηση;

–   σεβόμαστε τα όρια ταχύτητας και οδηγούμε με χαμηλές ταχύτητες

–   συντονιζόμαστε με την ταχύτητα των άλλων οχημάτων

–   κρατάμε τις στροφές του κινητήρα κάτω από τις 2000 στροφές

–   αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις, ξεκινώντας αργά

–   αποφεύγουμε τις απότομες επιβραδύνσεις, προβλέποντας να φρενάρουμε εγκαίρως

–   αποφεύγουμε τις απότομες εναλλαγές της ταχύτητας, κρατώντας σωστές αποστάσεις από τα άλλα οχήματα

–   δεν πατάμε γκάζι χωρίς λόγο στις κατηφόρες

–   παίρνουμε φόρα για να ανέβουμε τις ανηφόρες

Ποια είναι τα οφέλη της οικολογικής οδήγησης;

  1. Η οικολογική οδήγηση έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, που κυμαίνεται από 15% έως και 40%, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα που η τιμή των καυσίμων είναι αυξημένη. Δηλαδή με ένα ντεπόζιτο 50 λίτρων μπορεί κανείς να διανύσει στην πόλη από 550 έως 650 χιλιόμετρα, αντί για 450 χιλιόμετρα χωρίς οικολογική οδήγηση, ενώ στο υπεραστικό δίκτυο η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου είναι ακόμη υψηλότερη.
  2. Η σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου λόγω της οικολογικής οδήγησης, έχει ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό για το περιβάλλον τόσο παντού όσο και ειδικότερα μέσα στις πόλεις.
  3. Η οικολογική οδήγηση έχει ως επιπλέον αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της πιθανότητας ατυχήματος λόγω των χαμηλότερων ταχυτήτων και των λιγότερων επικίνδυνων ελιγμών επιβράδυνσης και επιτάχυνσης. Στις πόλεις η μείωση της μέσης ταχύτητας κατά 10% οδηγεί σε μείωση κατά 30% της πιθανότητας θανατηφόρου ατυχήματος. Εκτός πόλεων η μείωση της πιθανότητας θανατηφόρου ατυχήματος είναι ακόμη σημαντικότερη.
  4. Επίσης, η οικολογική οδήγηση έχει συχνά ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής, αφού όταν τα οχήματα κινούνται με όμοιες ταχύτητες (σε φάλαγγα) χωρίς απότομες επιταχύνσεις και αντίστοιχες επιβραδύνσεις που δημιουργούν ουρές, η κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού αυξάνεται και εξυπηρετούνται περισσότερα οχήματα ανά ώρα.
  5. Η οικολογική και ήρεμη οδήγηση είναι επίσης πολύ ωφέλιμη για την υγεία του οδηγού, διότι αποφεύγεται τόσο το στρες όσο και η κούραση της γρήγορης και επιθετικής οδήγησης.

2022-05-21T14:21:11+00:00 May 21st, 2022|Categories: Uncategorized|

Leave A Comment