Τρέχοντας 30 μαραθώνιους σε 30 μήνες

Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια αφοσίωσης στην επιστήμη της οδικής ασφάλειας και αρκετούς Μαραθώνιους, αποφάσισα να συνδυάσω τα δύο πάθη για έναν σκοπό: να τρέξω 30 Μαραθωνίους σε 30 μήνες, προκειμένου να προωθήσω ενεργά την υιοθέτηση του ορίου ταχύτητας 30km/h σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις παγκοσμίως, ως βασική πολιτική για ασφαλέστερες, υγιέστερες και πιο πράσινες πόλεις.

Τα οδικά ατυχήματα αποτελούν μείζον κοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως, με 1,35 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και περισσότερους από 50 εκατομμύρια τραυματίες. Η υπερβολική ταχύτητα είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία οδικών ατυχημάτων παγκοσμίως, ιδίως στις πόλεις όπου οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι μοτοσικλετιστές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι και ευάλωτοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι επιστήμονες προτρέπουν συνεχώς για χαμηλότερες ταχύτητες παγκοσμίως, ωστόσο η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρότυπο και επιδιωκόμενη συμπεριφορά μεταξύ των περισσότερων οδηγών και αναβατών, ιδίως των νέων και πολύ συχνά προωθείται ή γίνεται σε μεγάλο βαθμό ανεκτή από την κοινωνία, τις Αρχές και τη βιομηχανία. Οι φωνές των ευάλωτων χρηστών της οδού για χαμηλότερες ταχύτητες παραμένουν αδύναμες απέναντι στις κοινωνίες μας με εδραιωμένο επίκεντρο το αυτοκίνητο και την ταχύτητα.

Τελευταία, ορισμένες Δημοτικές Αρχές άρχισαν να κατανοούν τον καθοριστικό ρόλο της υπερβολικής ταχύτητας στις οδούς των πόλεων και προσπαθούν να εφαρμόσουν πολιτικές για χαμηλότερες ταχύτητες, συχνά μέσω της υιοθέτησης μικρότερων ή μεγαλύτερων ζωνών με όριο ταχύτητας 30 km/h (20 μίλια/ώρα), σε ορισμένες περιπτώσεις, καλύπτοντας ολόκληρη την πόλη (π.χ. στην πρωτεύουσα της Ευρώπης τις Βρυξέλλες). Οι μέχρι σήμερα επιστημονικές αναλύσεις καταδεικνύουν ότι με την καθιέρωση ζωνών ταχύτητας 30km/h σώζονται περισσότερες από 40% ζωές,  παράλληλα με σημαντικές θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ενέργεια και την υγεία με τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου και του περπατήματος.

Η συζήτηση και η καθιέρωση ζωνών 30 km/h στις πόλεις αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις και άκαμπτη αδράνεια, ενώ οι φωνές των υποστηρικτών είναι αδύναμες και αναποτελεσματικές με αποτέλεσμα οι πολιτικοί και οι Αρχές να διστάζουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να κάνω ένα βήμα πέρα από τις συνεχείς επιστημονικές εκκλήσεις και να προωθήσω πιο ενεργά την πόλη των 30 km/h μέσω της πρόκλησής να τρέξω 30 Μαραθώνιους σε 30 μήνες.

Τρέχω λίγο-πολύ συστηματικά από την εφηβεία μου, επιδιώκοντας πάντα την πρόοδο στην καλή υγεία και τη βιωσιμότητα στη χαρά του τρεξίματος και όχι στην ταχύτητα και στις υψηλές επιδόσεις που συνδέονται με μεγάλη πιθανότητα κινδύνων τραυματισμού. Το συστηματικό και αργό τρέξιμο λειτουργεί καλά για μένα και είμαι πεπεισμένος ότι και οι χαμηλές ταχύτητες σε ασφαλείς, υγιείς και πράσινες Πόλεις 30km/h μπορούν επίσης να λειτουργήσουν πολύ καλά για όλους τους μετακινούμενους.

Στους επόμενους 30 μήνες θα επικεντρωθώ στον επιστημονικό σχεδιασμό και προετοιμασία, στη συστηματική προσπάθεια και στη συνεχή παρακολούθηση και αφοσίωση προκειμένου να ολοκληρώσω τους 30 Μαραθωνίους. Ακριβώς τις δεξιότητες που χρειάζεται κάθε πόλη για να αλλάξει και να επιτύχει σταθερή πρόοδο προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη.

Αυτή η πρόκληση δεν είναι εύκολη για μένα στην ηλικία μου, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αξίζει πλήρως να την προσπαθήσω και να υποστηρίξω όσο το δυνατόν πιο δυνατά το νέο παράδειγμα ασφαλέστερων, πιο υγιεινών και πιο πράσινων πόλεων μέσω των ζωνών των 30 χλμ/ώρα.  Όσο πιο γρήγορα υιοθετηθούν, τόσο περισσότερες ζωές θα σωθούν και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον σκοπό μου.

Θα βάλω όλες τις δυνάμεις μου για να κινητοποιήσω την κοινωνία, τις Αρχές, τη βιομηχανία και όλους όσους συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να αλλάξουν τα σημερινά πρότυπα υπερβολικής ταχύτητας στις αστική κυκλοφορία προς την κατεύθυνση της ασφαλούς, υγιεινής και πράσινης κινητικότητας παντού και για όλους. Ξεκινώντας από την παγκοσμίως αναγνωρισμένη ερευνητική μας ομάδα, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ και το ευρύ δίκτυο των παγκόσμιων συνεργασιών μας, θα συμμαχήσουμε με όλους όσοι επιθυμούν να κάνουν τη φωνή των πόλεων με 30 χλμ/ώρα όσο το δυνατόν πιο δυνατή, το συντομότερο δυνατό.

www.georgeruns30x30.com

2024-01-25T18:40:42+00:00 March 10th, 2023|Categories: Uncategorized|

Leave A Comment